Az Aszalói Közös Önkormányzati Hivatal is csatlakozik az ASP rendszerhez

Az Aszalói Közös Önkormányzati Hivatal is csatlakozik az ASP rendszerhez

Az Aszalói Közös Önkormányzati Hivatal az ASP rendszerhez történő csatlakozás elősegítésére pályázati támogatásban részesült új számítástechnikai eszközök beszerzésére és a hozzájuk kapcsolódó informatikai szolgáltatások végrehajtására.

Az eszközök beszerzése megtörtént, így az önkormányzatok teljes ügyvitelét érintő, 2019-től országossá váló ASP (Application Service Provider) rendszerhez kapcsolódó oktatás is lezajlott Aszalón 2017. július 5-én. A képzés több települési önkormányzat, valamint a Magyar Államkincstár szakmai előadóinak részvételével valósult meg.

Mit jelent ez a gyakorlatban?
Az ASP rendszer az önkormányzatoknak egységes felületen, felhőalapú szolgáltatásként teszi elérhetővé a feladataik ellátásához szükséges alkalmazásokat, így biztosítva az ügyfelek hatékony kiszolgálását.

Az igénybe vehető szolgáltatások köre igen széles, beletartozik:

  • az iratkezelő rendszer,
  • az önkormányzati települési portál,
  • az elektronikus ügyintézési portál (elektronikusűrlap-szolgáltatással),
  • a gazdálkodási, az ingatlanvagyon-kataszteri rendszer, az önkormányzati adórendszer,
  • az ipari és kereskedelmi, valamint a hagyatékileltár-rendszer.

A projektmegvalósítás konzorciumát a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) vezeti, részt vesz benne a jogszabályi feltételek megvalósításáért és az önkormányzati szövetségekkel való kapcsolattartásért felelős Belügyminisztérium. A szakrendszerek fejlesztéséért, az oktatásért és az ügyfélszolgálat működtetéséért a Magyar Államkincstár felel. Tagja még a konzorciumnak az infrastruktúrát biztosító és az önkormányzatokat a Nemzeti Távközlési Gerinchálózathoz csatlakoztató NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ), amely az alkalmazásfejlesztési feladatokat is ellátja.
Az eddig mintegy 1600 települést bevonó projekt a közigazgatás legnagyobb alrendszerét, az önkormányzatokat tudja felzárkóztatni a 21. század kihívásaihoz.