Folyamatosan bővül Aszaló sertésállománya

Folyamatosan bővül Aszaló sertésállománya

Aszaló Község Önkormányzata a kormányzati fő célkitűzésekkel összhangban igyekszik energiát fordítani arra, hogy a településen dolgozó közfoglalkoztatottak értékteremtő munkát végezzenek. Ennek keretében a község önkormányzata a növénytermesztés mellett nagy volumenben foglalkozik állattartással is.

Az értékteremtő munka minden évben meghozza gyümölcsét, hiszen mind a növénytermesztés, mind az állattartás jelentős bevételt jelent a község számára. Ennek hasznát az egész lakosság tudja élvezni, hiszen ezeknek a bevételeknek köszönhetően Aszalón olyan – más települések gyakorlatától eltérő – szolgáltatásokat tudnak bevezetni, mint például a karácsonyi csomagosztás.
Az önkormányzati mezőgazdasági udvarban található sertések nagy szaporasággal rendelkeznek, és bár az állomány az üzemi méreteket nem éri el, mégis szükségessé vált egy uniós szabványnak megfelelő trágyatároló kialakítása, amely a szorgalmas munkásoknak köszönhetően jóval a határidő előtt, már szeptemberben elkészült. Mindemellett új fiaztató ólak is kialakításra kerültek, ezek megépítéséről Stumpf Sámuel vezetésével a helyi közfoglalkoztatásban résztvevők gondoskodtak.
A településen nevelt sertések értékesítésének menete szerint a hízókat hűtőkocsival szállítják el a vágóhídra, az ott feldolgozott termékeket pedig a település bármely lakója megvásárolhatja.
Jelenleg 28 anyakoca, 26 hízó és 44 kismalac van a telephelyen.