Kiskacsák és kislibák jelzik a tavaszt Aszalón

Kiskacsák és kislibák jelzik a tavaszt Aszalón

A tavasz hírnökeinek is nevezik a sárga tollú kiskacsákat és kislibákat, akik a húsvéti ünnepkörben is megjelennek. Aszalón már hagyomány, hogy tavasszal ezek az apró tollas állatok csipognak a zöld fűben, miután kikeltek a tojásaikból.

Az Aszalói Önkormányzat keltető üzemét évekkel ezelőtt az akkori polgármester, dr. Mészáros Zoltán álmodta meg és ő vásárolta meg az első tenyészállatokat, valamint az első keltetőgépeket is. A tragikus hirtelenséggel elhunyt polgármester ma már sajnos nem lehet szemtanúja a tollas kis állatok első lépéseinek, de utódja dr. Mészáros István vezetésével az önkormányzat folytatja a kacsák és libák tenyésztését.
A keltető üzemben találhatóak a tenyészállatok tojásai, melyeket először fertőtlenítenek a dolgozók, majd a keltetőgépekbe helyezik, ezután naponta kétszer fertőtlenítik és szellőztetik őket ugyanabban az időben, a kikelt kiskacsákat és kislibákat pedig infralámpa alá helyezik. Minden időzítve és nagyon gondos munkával történik, a tenyészállatok takarmányozását pedig helyben termelt alapanyagokkal oldják meg, így a tojások rendkívül termékenyek. Az idei tavaszi szezon nagyon kedvező volt, hiszen közel 2000 kiskacsa, őshonos magyar fodros liba, májliba és fehér húsliba kelt ki a tojásokból.