Őshonos állatok a laktanyában

Őshonos állatok a laktanyában

Őshonos állatok vették birtokba az egykori laktanya területét Aszalón. A beruházás még folyamatban van, készülnek az új istállók, folyamatosan érkeznek az új „lakók”, ám ettől függetlenül már látogatható a komplexum. A kecskegidákban és borjakban is szép számú állományt magánszemélyként vagy szervezett óvodai, iskolai csoporttal ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.

Az aszalói látványparkban jelenleg magyartarka- és magyarszürke szarvasmarhák, őshonos kecskefajták élnek, és ami abszolút kuriózum, hogy Abaúj egyetlen kárpáti borzderes szarvasmarhája is itt tekinthető meg, hiszen a település csatlakozott a kárpáti borzderes szarvasmarha génállomány megőrző programhoz, melynek célja az őshonos faj megmentése és szaporítása. A kihalófélben lévő fajta megmentésére már 2015-ben mozgalom indult, ám a térségben egészen eddig nem történt ezzel kapcsolatos tevékenység.

A kárpáti borzderes mintegy 120 éve hazánk egyik jellemző, hagyományos szarvasmarhafajtája volt. Később a hasznosítási irányok szétválásával és a termelés intenzívebbé válásával feleslegesnek ítélték, magyarországi tenyésztése megszűnt.
A fajta alapját a Kárpát-medencében tartott kis testű, szerény igényű szarvasmarhák képezték. A legfontosabb elvárás a fajtával szemben az volt, hogy az állatok tejet és jól hízó borjút egyaránt adjanak, illetve járomba is lehessen fogni őket. E hármas haszonvételen kívül lényeges volt, hogy ellenállók legyenek, gyengébb minőségű takarmánnyal is beérjék és sok éven át megbízhatóan termeljenek.
forrás: www.eletestudomany.hu

A település különböző pontjain magyar fodros libák, őshonos kacsák tenyésztése is folyik, amelyek később szintén a laktanyában frissen felállított ólakban és karámokban kerülnek majd elhelyezésre annak érdekében, hogy a látogatók számára is megtekinthetőek legyenek.
Az állatok természetes szaporodásából adódóan újabb és újabb egyedek születnek a park területén. 2017 júliusában egy őshonos magyartarka szarvasmarha egészséges bikaborjúnak adott életet, emellett pedig a kecskeállomány is folyamatosan gyarapodott az év során.
Dr. Mészáros István, a település polgármestere további patás állatok beszerzését is tervezi, hogy a magyar őshonos állatfajok minél szélesebb palettáját tegye elérhetővé az érdeklődők számára.

Bár a laktanya területén 24 órás ügyelet van – hiszen az állatokat nem célszerű felügyelet nélkül hagyni – a polgármester úr arra kéri a látogatókat, hogy lehetőség szerint munkaidőben keressék fel Aszaló egészen különleges látványosságát. Előzetes bejelentkezés nem feltétlenül szükséges, de nagyobb iskolai- és óvodai csoportok számára egy-egy különleges környezetismeret óra részeként célszerű lehet időpontot egyeztetni a látványpark munkatársaival az alábbi telefonszámon: (46) 596-266.
A komplexum jelenleg ingyenesen látogatható, ezért érdemes kihasználni a nem mindennapi lehetőséget azoknak, akik szeretnének közelebb kerülni a természethez és megismerni őseink állattenyésztés iránti elkötelezettségének csodálatos példáit.